zaterdag 28 februari 2009

Herintreden als thuisblijfmoeder

De thuisblijfmoeder is een bijzonder fenomeen: vroeger was het niet meer dan normaal dat je als vrouw thuis bleef om voor de kinderen te zorgen, maar tegenwoordig wordt er toch vaak op een andere manier naar 'deze vrouwen' gekeken.

Ook thuisblijfmoeders zelf krijgen steeds vaker de kriebels als hun kinderen wat ouder worden; willen hun vroegere carrière weer oppakken en hun ambitieuze dromen nastreven. Herintreden dus. Maar hoe doe je dat? En kun jij dat wel?

Het antwoord is makkelijk, de oplossing niet. Ja, jij kunt dat ook. Het gaat echter niet altijd even gemakkelijk. Daarom heeft Tekst& een uitgebreid stappenplan geschreven voor Hoedoe.nl, dat je helpt om jezelf weer klaar te stomen voor de arbeidsmarkt - mét tips van ervaringsexperts Carol Fishman Cohen en Vivian Steir Rabin.

Meer lezen?
Het boek van Carol en Vivian, Ik wil weer aan de slag, hoe doe ik dat?, fungeert als een handleiding voor iedere thuisblijfmoeder die weer aan de slag wil!

vrijdag 27 februari 2009

Hoedoe Updates

Nadat je met succes alle meeuwen van je dak verjaagd hebt en de vieze was in de trommel hebt gedaan, kun je even ontspannen met een heerlijke cappuccino, inclusief dikke, zelfgemaakte schuimlaag. Maar blijf niet te lang zitten: je was moet er wel op tijd uit, want de stank van gestikt wasgoed is niet gemakkelijk (en zeker niet altijd) kwijt te raken!

donderdag 26 februari 2009

Persberichten schrijven in 20 stappen (review)

Het schrijven van een goed persbericht is niet makkelijk. Hoewel je je als schrijver richt op een specifieke doelgroep, wil je eigenlijk toch ook dat je persbericht door een zo groot mogelijk publiek wordt overgenomen. Soms kan dit er zelfs voor zorgen dat je je eigenlijke doelgroep helemaal mist.

Om schrijvers, medewerkers van PR-bureau's en iedereen die wat te melden heeft te helpen bij het schrijven van een goed persbericht, schreef Berend Schilder het boekje (69 pagina's) Persberichten schrijven in 20 stappen.

Dit boekje beschrijft op een heldere manier alle stappen die je moet doorlopen om een goed persbericht te schrijven. Het gaat daarnaast niet alleen over het schrijven zelf, maar ook over de aanlevering en de juiste strategie om ook daadwerkelijk geplaatst te worden.

Wanneer een persbericht?
Schilder begint met te stellen dat je niet altijd zomaar klakkeloos een persbericht uit moet sturen. Er moet een goede reden voor zijn en je persbericht dient echt nieuwswaarde te hebben. Zo zorg je ervoor dat je doelgroep, journalisten, je bericht ook willen plaatsen. Om te bepalen of je bericht nieuwswaarde heeft kun je het toetsen aan de zes A’s en de I en hoewel dit rijtje niet voor ieder nieuwsblad geldt, geeft het zeker een richtlijn:

→ Afwijking
→ Actualiteit
→ Afzender
→ Aanbod
→ Aantallen
→ Afstand

→ Impact

Als jouw bericht scoort op deze punten, ben je volgens Schilder al een grote stap dichterbij publicatie.

Het schrijven van een persbericht
Voor het schrijven van een goed persbericht kun je uitgaan van de vijf W’s en eventueel nog de H:

→ Wie?
→ Wat?
→ Waar?
→ Wanneer?
→ Waarom?

→ Hoe?

Door deze punten direct al in de lead (de introductie) te verwerken, weten mensen direct of het artikel voor hen van belang is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een verhaal werk je niet naar het einde toe, maar zorg je ervoor dat je op volgende levels het verhaal dat je in de lead hebt samengevat steeds een stukje verder uitbouwt. Essentieel is hierin om er rekening mee te houden dat persberichten kunnen worden ingekort: zorg ervoor dat alle belangrijke informatie zo hoog mogelijk staat, dan kun je er vaak van op aan dat je kernpunten bewaard blijven na het inkorten van de tekst.

Een aantal tips voor het schrijven van een pakkende lead:
→ Beperk het gebruik van bijzinnen
→ Vermijd de passieve vorm
→ Richt je op één kernpunt

Het schrijven van een kop
Schilder behandelt het schrijven van koppen in drie aaneensluitende hoofdstukken. Belangrijk is dat de kop aanspreekt, de boodschap volledig omvat en daarnaast ook nog eens prikkelend is. Eventueel kun je de kop nog versterken door het plaatsen van een iets duidelijkere subkop. Een goede start is bijvoorbeeld het verwerken van een uitspraak van een bron in je kop.

De indeling en verzending van een persbericht
Schilder geeft regelmatig aan dat er per dag onnoemlijk veel persberichten binnenkomen op een redactie. Het is dus zaak om te zorgen voor een zo duidelijk mogelijk bericht, zodat journalisten eerder geneigd zijn het te plaatsen. Belangrijk hierin is de opmaak van het persbericht. Hiervoor geldt een standaard, namelijk:

→ Afzender
→ PERSBERICHT (om verwarring met een brief aan de redactie te voorkomen)
→ Dag van versturen
→ Kop
→ Plaatsnaam (komt voor de lead)

→ Persbericht (denk om de dikgedrukte lead, witregels en de tussenkopjes van maximaal drie woorden)

→ Paginanummers (bijvoorbeeld 1 van 2)
→ EINDE PERSBERICHT
→ Noot voor de redactie (contactpersonen, extra informatie, beeldinformatie, etc.)
→ Bijlagen (extra achtergrondinformatie die niet binnen het bericht past)

Om ervoor te zorgen dat je persberichten ook daadwerkelijk geplaatst worden, let je op een duidelijke verzending: je voegt het persbericht bijvoorbeeld niet toe in een attachment. Daarnaast mail je niet naar één specifieke redacteur, maar naar de redactie in zijn geheel. Zo voorkom je miscommunicatie tijdens afwezigheid van een bepaalde redacteur. Indien mogelijk kun je de kans van plaatsing vergroten door je artikel ’s morgens te versturen als de redactie volledig bemand is en bij voorkeur niet op vrijdag of zaterdag, als er meestal al voldoende vulling voor de krant is.

Zorg er na verzending van het persbericht voor dat de contactpersoon altijd bereikbaar is voor vragen of opmerkingen. Journalisten willen een contactpersoon bij vragen binnen enkele minuten kunnen bereiken en spreken dan het liefst met iemand die alles van het onderwerp weet. Let hierop bij het invullen van de contactpersoon!

Leuke aanwinst
Het boekje van Berend Schilder lees je in één adem uit en is zeker praktisch als je relatief weinig ervaring hebt met het schrijven van persberichten. In principe staan de belangrijkste punten hierboven genoemd, zodat je ook zonder het boekje goed aan de slag kunt! Mocht je toch een eigen exemplaar willen, loont het ook wel om op marktplaats te kijken, dit dunne boekje kost nieuw namelijk ongeveer 22 euro, oftewel ruim een eurokwartje per pagina.

Hoedoe.nl: Zo doe je dat!

LANCERING WWW.HOEDOE.NL
Nieuwe user generated content website van start met 500 artikelen over ‘hoe je iets doet’.
De nieuwe website Hoedoe.nl legt uit hoe je iets doet. De ruim 500 artikelen die momenteel online staan geven in overzichtelijke stappen antwoord op vragen als: Hoe koop ik als bedrijf duurzaam in? Hoe bak ik speculaasjes? Hoe voorkom ik een burn out? Hoe ding ik af op een prijs? Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om zelf artikelen te publiceren.

Hoedoe.nl is een user generated content website: bezoekers kunnen er niet alleen artikelen raadplegen, maar ook zelf brandende vragen stellen en informatieve artikelen publiceren.

De eerste 500 hoedoes zijn geschreven door een redactieteam bestaande uit professionele journalisten en schrijvers, met medewerking van experts. Zij gaven vanuit hun expertise invulling aan dertien verschillende rubrieken: Computers & techniek
; Eten & drinken; Familie & relaties; Geld; Kunst & cultuur; Lichaam & geest; Maatschappij; Mode & uiterlijk; Natuur & milieu; Reizen & vakantie; Sport & spel; Werk & carrière; Wonen & inrichten.

Hoedoe.nl is het nieuwste internetconcept van Applinet, van wie eerder de informatieve websites Leren.nl, Carrieretijger.nl en Lancelots.nl verschenen.
Voor meer informatie: http://www.hoedoe.nl/
en http://www.hoedoe.nl/over.
Voor uitleg over het publiceren van een hoedoe: http://www.hoedoe.nl/computers-techniek/internet/hoedoe-nl/hoe-schrijf-ik-een-hoedoe
.

Tekst& schreef mee aan de eerste 500 hoedoe's en verzorgt naast regelmatige updates ook de webredactie voor Hoedoe.nl!

Nieuw: genieten van VrouwZine

'Je hebt het steeds drukker met werk, gezin en vriendinnen. Toch zou je niets van dit alles willen missen. Vandaar dat VrouwZine je maandelijks op de hoogte houdt van alles wat voor jou echt belangrijk is. Of juist over dingen die er niet toe doen, maar het leven wel zo leuk maken. In VrouwZine lees je elke maand interviews, reportages en achtergronden op het gebied van mode, reizen, relaties, maatschappelijke issues, vriendschappen, familie en carrière. Voel je vrouw met VrouwZine.'

Achter dat kleine berichtje
op de landingpage van VrouwZine schuilt een heel nieuwe wereld: in maart verschijnt namelijk de eerste editie van VrouwZine. Vol met leuke artikelen, nieuwtjes, testen en tips die te maken hebben met werk, sport, gezondheid, relaties, beauty; kortom, met leven.

Tekst&
was verantwoordelijk voor de volledige tekstuele vulling van het tijdschrift. Een uitdaging! De zoektocht naar interessante onderwerpen en nieuwtjes hebben geleid tot een ontzettende uitbreiding van contacten. In de eerste editie kun je dan ook je hart ophalen: van artikelen over het nut van stresscounseling (met medewerking van Wendy Mozes van WeMo Stresscounselling) tot de leukste uittips van maart en van de nieuwste zelfhulpboeken tot motiverende columns, van onder andere Ditta van Vark-Beun van De Waterspiegel.

Nog geen lid? Aanmelden
kan eenvoudig via internet. Je betaalt alleen de verzendkosten en krijgt VrouwZine maandelijks thuisgestuurd. Wel lid? Dan ben je van harte uitgenodigd om hier (of via ons contactformulier) je reactie en tips voor de volgende editie achter te laten!