dinsdag 7 december 2010

Leestip: Handboek Webredactie

Een paar weken geleden kwam hier het Handboek Webredactie binnen, geschreven door Corona de Wert en Geert Poort. Ik heb het boek nog niet helemaal kunnen lezen, maar kon niet langer wachten om het aan te bevelen. In 21 overzichtelijke hoofdstukken wordt letterlijk alles verteld wat je webredacteur moet weten. Van de eindredactie van webteksten tot het schrijven voor zoekmachines en van het inzetten van andere media tot het testen van usability.

Naast de overzichtelijkheid, vind ik ook de aandacht voor structuur en strategie een belangrijk pluspunt. Het boek richt zich niet op zoveel mogelijk online content produceren, maar het laat je nadenken over je strategie, over wat je wilt met je website en over hoe je dat het beste vorm kunt geven. Voor wie in korte tijd zo veel mogelijk wil oppikken, zijn er handige kaders met bijvoorbeeld 'De Vijf Geboden voor Webteksten', 'Tips voor het formuleren van een online missie' of 'Checklist zoekwoord strategie'.

De geoefende webredacteur komt ongetwijfeld ook een aantal 'open deuren' tegen, maar over het geheel genomen is dit handboek inderdaad wat het claimt te zijn: hét hulpmiddel voor iedereen die een website onderhoudt of ontwikkelt. Wat mij betreft is dit dan ook echt een must voor iedere webredacteur (in spe)!

Houd je je liever bezig met je eigen vak? Laat dan je webredactie over aan Communicatiebureau Tekst&.

1 opmerking:

  1. Dank voor deze boekbespreking! We hebben het boek zo geschreven dat ieder er kan uitpikken wat aansluit bij leerwensen en niveau. Elk hoofdstuk is zelfstandig leesbaar. Ik ben het met je eens dat het boek voor ervaren webredacteuren mogelijk wat bekende kost bevat. Mijn advies: skippen die gedeeltes, concentreer je op wat voor jou relevant en interessant is. Er staat volop info in!

    Corona de Wert

    BeantwoordenVerwijderen